Fotoboek Theo Baart: “Ik heb altijd in een plan gewoond.”

Fotograaf Theo Baart heeft met zijn boek Ruimte – De wording van Nieuw Nederland een beeldverslag gemaakt van 25 jaar metamorfose van Nederland. Een Nederland dat gevormd is door de grote rijksnota’s op het gebied van ruimtelijke ordening van eind jaren 80 (VINEX). “Ik heb altijd in een plan gewoond,” vertelt Theo Baart. “Ik vermoed dat ik dat deel met veel landgenoten. Wij groeien op en leven in een bedachte en ontworpen omgeving. Het ongeordende en ongerijmde in de stad, dorp en platteland ontstaat door de botsing der plannen. Hoe vaak zou een gebruiker of bewoner zich realiseren dat hij zich bevindt in een omgeving waarvan de oorsprong ‘een plan’ was?”

Hans Leeflang, initiator Jaar van de Ruimte: “In het Jaar van de Ruimte kijken we 25 jaar terug, 25 jaar vooruit en vooral goed om ons heen. Theo Baart heeft mij daarbij geholpen. Hij neemt je mee, en vertelt een verhaal.”

Directeur Ruimtelijke Ontwikkeling van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Hans Tijl: ‘Als we nu eens terug kijken in de tijd, dan trek ik de conclusie dat Nederland echt ingrijpend veranderd is. In nog geen 25 jaar tijd zijn op vele plekken in Nederland grootschalige nieuwe woonwijken ontworpen en gebouwd, zijn de centra van vele steden in Nederland vaak compleet vernieuwd, en is er op vele plekken natuur ontwikkeld. Nederland verandert, veel sneller dan we soms denken. En juist dit veranderde Nederland wordt werkelijk prachtig in beeld gebracht door Theo Baart. Van de Zandmotor bij Monster, via het Waaleiland bij Nijmegen en Blauwestad in Groningen naar het Amsterdamse IJburg; stuk voor stuk schitterende beelden die staan voor het veranderde ruimtelijk aanzien van Nederland”, aldus Hans Tijl.

Nieuwsgierig geworden naar het fotoboek van Theo Baart?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *