Wat doet een rietdekker

Wat doet een rietdekker

Een rietdekker is een vakman die zichzelf heeft gespecialiseerd in het onderhouden en het aanleggen van rieten daken. Dit wordt vaak in opdracht gedaan voor een klant en uitgebracht door een rietdekkersbedrijf. Je kan het beroep van een rietdekker een echte ambachten beroep noemen, aangezien in dit beroep vakmanschap een zeer grote rol speelt. Een rietdekker is niet alleen puur gespecialiseerd op het maken van rieten daken, maar een rietdekker is ook gespecialiseerd in het onderhouden van deze rieten daken. Bij dit soort daken is het namelijk een zeer belangrijk onderdeel van de verrichte werkzaamheden. Dit komt doordat rieten daken met regelmaat een onderhoud beurt nodig hebben. Als rieten daken geplaatst worden, worden deze daken voorzien van eenjarig riet, dit komt omdat meerjarig riet niet geschikt is om gebruik te worden als rietbedekking of als dakbedekking. Rietdekker kan gezien worden als een mooi beroep. Deze conclusie kan getrokken worden doordat de resultaten eigenlijk direct zichtbaar zijn voor andere mensen en de ook de bewoners (die het belangrijkst zijn natuurlijk). Het effect van een rieten dak is dan meteen zichtbaar, dit effect is dat woningen voorzien van een rieten dak meteen een luxe uitstraling krijgen. Desondanks dat eigenlijk de meeste woningen en andere voorzieningen worden voorzien van dakpannen of dakbedekking, worden er in deze tijd nog steeds genoeg woningen voorzien van een rieten dakbedekking, juist omdat deze een bijzondere uitstraling levert. 

Hier is juist de rietdekker die deze uitstraling waar maakt en hij is ook juist degene die de onderhoudt levert en uitvoert aan de riet gedekte daken mocht dit nodig zijn. Over het algemeen gesproken worden deze rieten daken toegepast op kappen die een hoek van 45 graden of meer hebben. Lang geleden kozen mensen ervoor om rieten daken aangelegd te hebben omdat dit juist de meest goedkope manier was om het huis waterdicht te krijgen. In de nieuwere tijden is dat helaas niet meer zo, en wordt een rieten dak juist op de exclusievere huizen aangebracht. Als je een goed rieten dak heb aangebracht moet deze minstens 25 jaar mee gaan, maar ook rieten daken van 40 jaar zijn zeker geen uitzondering. Een rieten dak moet 28 tot 30 centimeter dik zijn om goed als dak te kunnen functioneren. Hoe lang een rieten dak precies meegaat is afhankelijk van het onderhoud, omdat goed onderhoud de levensduur aanzienlijk zal verlengen.

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Vincent Rondwijk -

    Bedankt voor het delen van deze informatie over rieten daken. Ik wist niet dat deze een dikte tot 30 centimeter moet hebben om goed te kunnen functioneren. Ik ga mij in ieder geval verder verdiepen in het onderhoud en wat de kosten hiervoor op jaarbasis gaan zijn.

  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *